Browar Prost stworzył piwo Śląska Wrocław
Śląsk Wrocław wraz z nowym partnerem, Browarem Prost stworzył dedykowane klubowi piwo.
Od niedawna w wybranych sklepach na terenie Wrocławia dostępne jest oficjalne piwo Śląska Wrocław. Zostało uwarzone w Browarze Prost, rodzinnym wrocławskim zakładzie, którego specjalnością są piwa rzemieślnicze. Trunek uwarzony dla Śląska jest oparty o powojenną recepturę wrocławskiego fulla.
– „Śląsk Wrocław chce skupiać wokół siebie wrocławskie i dolnośląskie firmy. To ważne, że nasze oficjalne piwo będzie warzone na miejscu, we Wrocławiu. To produkt wysokiej jakości, przygotowywany przez ludzi, którzy mają Śląsk w sercu” – podkreśla Marcin Przychodny, prezes Klubu.
– „Będąc na studiach marzyłem o pracy piwowara, ale nie marzyłem, że będę mógł tworzyć piwo dla WKS-u”– mówi piwowar Piotr Świerzko. – „Cieszę się, że weszliśmy we współpracę z klubem z Wrocławia. Zostaliśmy docenieni jako lokalny, rzemieślniczy Browar” – mówi drugi z piwowarów, Bartosz Rutkowski.
Założycielem Browaru jest Ryszard Pachura, wrocławski przedsiębiorca, miłośnik dobrych smaków i klimatycznych miejsc w całej Europie, który szczególnym sentymentem darzy Bawarię. Ryszard Pachura przez wiele lat prowadził firmę handlowo-produkcyjną Pneumat System, której siedziba przy ul. Paprotnej została przekształcona w restaurację oraz warzelnię piwa. Na początku 2015 roku oddany został do użytku nowy obiekt przy ul. Obornickiej, a szef przekazał stery firmy swoim synom Dariuszowi i Tomaszowi. Po przejściu na emeryturę, szef postanowił stworzyć browar. W poszukiwaniu inspiracji przez kilka miesięcy odwiedził rzemieślnicze, rodzinne browary w całej Europie. Zebrane doświadczenia stały się fundamentem Browaru Prost, którego znakomite piwo rzemieślnicze zyskało wielką grupę fanów. Obecnie browar jest rozbudowywany. Zespół browaru tworzy najbliższa rodzina: żona Bożena Pachura i brat żony Artur Sudoł.
Źródło: Śląsk Wrocław